Booking PrivatF

Bestill online

w

Tang og tare-kurs på Kjerringøy

I helga 6-7 mai gjennomførte vi ett tang og tare-kurs på Kjerringøy med Jon Aga som en av kursholderne.
Les mer om bruken av tare her

09.05.201710:00 Nikolas Fure

Mat av tang og tare.

Tang og tare er virkelig i vinden for tiden og jeg må si jeg var spent på hva vi skulle få lære av dette kurset. Å gjett om vi fikk mye ut av helga!
"Teorikurs", innhøsting i vakre omgivelser, tilberedning og bruk av tang og tare. Herer litt om hva vi lærte!

Kurset var arrangert av Kompetansenettverket for lokalmat i Nord ved Anne Marit Isachsen fra Norsk landbruksrådgivning Nordland. Med seg på laget hadde hun Tv-kokken Jon Aga bedre kjent fra tv-serien "Vegamat"

Det finnes mange forskjellige tang og tare arter og de fleste er spiselige. Ingen av artene vi har her til lands er giftige, men noen smaker bedre enn andre. Bare pass på hvor du høster, at vannet er rent og ikke i nærheten av kloakkutslipp eller lignende.

Viste du dette om tang og tare?

I tang og tare (alger) finnes alle grunnstoffene vi trenger og de inneholder minst ti ganger så mye mineralstoffer som i planter på land.
Tørkede alger inneholder for eksempel rikelig med jod og 14 ganger mer kalsium enn melk. Algene er også rike på vitaminer som A, B-vitaminer inkludert B12, C, D, E og K-vitaminer. Olje fra alger inneholder faktisk mye mer A og D-vitaminer enn tran.
De har også medisinske egenskaper som antibiotisk virkning, styrking av immunforsvaret, kolesterolsenkende effekt og kan fjerne eller "detokse" tungmetaller fra kroppen vår.
Det er med andre ord masse god næring i alger!

Kilde; Kompendium fra kurset

Innhøsting og lagring

Algene kan høstes gjennom hele vinteren, våren og forsommeren. Plantene er på sitt beste før det blir temperatur i havet. 
Tilberedning av algene gjøres rett etter at de er høstet. Rens, skyll godt og la de ligge i fersk, rent vann i ti minutter før de er klare til bruk. Du kan bruke de helt ferske i mat ved forvelling eller steking eller du kan henge opp til tørk. Tørre planter kan lagres på tette glass og halvtørre planter kan fryses. Om du vil buke de i bløt konsistens kan du legge de halvtørre plantene i litt vann før bruk.
Plantene tørker du enklest ute i oppholdsvær eller i steikeovnen på lav temperatur.

Hvordan kan man bruke taren lurer du vel på

Taren kan brukes til det meste. Enten som gjødsel til planter og busker i hagen, til dyrefor, ølbrygging eller som smakstilsetning i mat.
Tang som mat var det vi lærte mest om på kurset og vi lagde mange spennende retter. Nå er det ikke snakk om å spise tang i store mengder men som en smakstilsetning i matretter er det nydelig. Større inntak av alger kan være skadelig da de har ett høyt innhold av jod i seg, så alt med omhu.

Jon Aga

Vi var så heldige å ha med oss selveste Jon Aga bedre kjent fra TV-serien "Vegamat" og som eier og driver av Vega Havhotell. Aga har også skrevet boken "Jon Agas smak av Vega" som er en flott kokebok med mye inspirasjon i som vi på Kjerringøy Bryggehotell vil ha mye glede av framover. 

Det var mange som ville være med på dette kurset og noen av bedriftene som fikk plass var Reine Rorbuer, Kjerringøy Gård, Bjørkeng Gård, Kjerringøy Ysteri, Kjerringøy Land Art og en liten bedrift som kom hele veien fra Oslo -Ting med tang Les mer her

Takk til Jon Aga og Anne Marit Isachsen som arrangerte kurset, Mat av tang og tare. Jeg er veldig glad for at jeg deltok og kan bringe videre alt jeg har lært!


Camilla
Daglig leder

Ting med Tang
Bilde utlånt av Ting med Tang
Innhøstet sukkertare
Grisetangdokke
Ovnsbakt kveite med grisedokke-smøre
Panacotta med tang og ørretrogn
Jon Aga viser fram kokekunnskaper på kjøkkenet
Hele gjengen som deltok på kurset samlet utenfor hotellet
Utlånt av Ting med Tang
Innhøsting
Kursdeltakere på vei på stranden for å høste inn tang og tare

google map