Kortreist mat; Villsauen fra Solheim Gård

I serien om kortreist mat har vi denne gangen tatt turen til Solheim gård, som ligger på Fjære på Kjerringøy

25.11.201609:11 Nikolas Fure

Gården drives av John Ivar Pedersen og konen Grethe, samt John Ivar's datter Lisa Solheim og hennes samboer Lennart.
Lisa og Lennart har nylig flyttet inn i flunkende nytt og flott hus hus på gården.

John Ivar og Grethe begynte med sauedrift i 2005. Etter 17 år med melkekyr var de gått lei.
De startet med hvitsau og 2 villsau (bare for at de var så fine)
I 2006 kjøpte de opp flokken med villsau som gikk på Karlsøy, utenfor Kjerringøy. Her går en stor del av flokken enda i tillegg til en gjeng på Rolvsøy, en i Lysvika og en i Alsos.

Det å ha villsauene på Karlsøya falt naturlig for John Ivar, siden besteforeldrene hans bodde der i sin tid. I nåtid er huset godt ivaretatt, og fungerer i dag som fritidsbolig for familien. Og her kan villsauene boltre seg i fantastiske omgivelser i fred og ro fra resten av verden.

Villsau, eller gammelnorsk sau som den heter på fagspråket, er en direkte etterkommer av de første sauene som ble innført i Norge da husdyrhold ble etablert for 4-5000 år siden.
Villsauen er en robust sauerase som er spesielt tilpasset for å klare seg ute på lyngbeite langs kysten, også gjennom vinteren.
Sauerasen har små eller ingen problemer med lammingen, er lite utsatt for sykdommer og skadeproblemer, noe som kan være en utfordring hos den foredla sauerasen.

Selv om denne rasen er robust og klarer seg selv hele året, blir de sett til ca. en gang i uka. Og er det mye snø blir de foret med tørrhøy.

Inne i fjøsen står det 130 nyklippede hvitsau, sauer som gladelig tar i mot silofor fra ivrige besøkende barnehender.
Disse sauene har selskap på gården av Fritjof, en påpasselig, sta og passe sur lama. I tillegg er det 2 rampete geiter her, som bærer de sprettne navnene Olga og Ågot.
Grethe og John Ivar har et godt og nært forhold til alle dyrene sine. Alle blir tatt godt vare på. Og her kommer Villy Villsau-historien inn i bildet; et av hjerte"barna" på gården. Den er nesten like tam og veloppdratt som sauehundene Mira, Molly og Ronja.

Villy Villsau hadde en hard start på livet da han ble født lam... -Og som om ikke det var nok, så fikk reven tak i den vesle krabaten. Heldigvis så John Ivar den kommende katastrofen, og la på sprang etter reven. Og for å gjøre en lang historie kort; reven tapte for en frådende bonde, og Villy Villsau slapp med skrekken... Og noen bitemerker rundt halsen.
Med en så hard start på livet må det ekstra pleie og kjærlighet til og vi SER faktisk gleden og kjærligheten Villy Villsau har til sin kjære mor; John Ivar, der han kommer mot oss med lette glade trinn.

En lykkelig villsau, en glad bonde og en varm mottakelse i gårdsbutikken av Grethe er hva vi blir møtt med her altså! Pepperkaker og kaffe fikk vi også.
Gårdsbutikken har åpent hver søndag nå før jul. Åpningstider fra kl.12.00-15.00

Vi kan varmt anbefale en tur hit. Her finner du mange flotte julegaver. De selger egenproduserte produkter som saft og syltetøy av hagebær. Hjemmestrikka lester og votter, saueskinn og lammelår. Og masse annet godt.

På Solheim gård har de bygd eget slakteri, og hvis alt går som planlagt er det i drift fra 2017. Det samme er den planlagte eggproduksjonen.
Dette ser vi fram til, for vi på Kjerringøy Bryggehotell har et godt samarbeid med Solheim gård

I år fikk vi kjøpe 50 halve slakt. Av dette tryller vi fram pinnekjøtt, vi syr vår egen lammerull, vi lager saftig lammesteik og ikke minst møre og nydelige lammefileter.
Dette serverer vi til våre gjester som besøker oss i forbindelse med kurs/konferanse, bryllup eller julebord og det som verre er ;)

Til julebordsfrokosten får du i tillegg til mye annet godt, også anledning til å smake på det nydelige syltetøyet vi nevnte tidligere.

Takk for at vi fikk komme på besøk til Solheim gård, for varm mottakelse, og for godt samarbeid.

Vi gleder oss til fortsettelsen.

Kjerringøy Bryggehotell
Grethe og John Ivar Pedersen
Eierne av  Solheim Gård utenfor gårdsbutikken, click to open in lightbox
Fotografen Arvid Larsen
Villsauene på Karlsøy
, click to open in lightbox
Fotografen Arvid Larsen
Sauesanking på Karlsøy.
, click to open in lightbox
Kjerringøy Bryggehotell
John Ivar og Villy Villsau
, click to open in lightbox
Kjerringøy Bryggehotell
Villsauskinn til salgs i gårdsbutkken
, click to open in lightbox
Kjerringøy Bryggehotell
Deilige syltetøy og marmelader fra Solheim Gård
, click to open in lightbox